Het dorp Gendringen

Gendringen

Wapen van Gendringen
Provincie Gelderland-Flag.svgGelderland
Gemeente Oude IJsselstreek
Coördinaten 51°52'N  6°22'E
Inwoners 4500

Gendringen is een plaats in de gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek, in de NederlandseprovincieGelderland.

Tot 1 januari 2005 was Gendringen een zelfstandige gemeente, daarna fuseerde Gendringen met de gemeente Wisch tot de nieuwe gemeente Oude IJsselstreek.

Gendringen viert elk jaar kermis in het laatste weekend van augustus en er is een ganzenmarkt in het voorlaatste weekend voor kerst.

Er zijn ook een aantal films online te vinden, deze kunt u bekijken via Gendringen - de films.

Naam

Volgens sommigen stamt de naam Gendringen af van de term "Gans dringen" die zou zijn afgeleid van het gebruik dat handelaren vroeger met hun ganzen naar Gendringen kwamen, aldaar aangekomen hun ganzen over een soort teer lieten lopen en dan hun weg te vervolgen naar andere dorpen en steden. De teer zou ervoor zorgen dat de ganzen geen verwondingen aan hun voeten kregen door het lange lopen.

Anderen halen Prof. dr. J.A. Huisman aan. Deze gaf in een schrijven van 9 november 1962 aan de burgemeester van Gendringen als waarschijnlijke verklaring van de plaatsnaam de samenstelling van de persoonsnaam Gender met -inchem als plaatsbepaling. Ook dr. M. Gysseling zoekt het in zijn toponymisch woordenboek in deze richting. De naam Gendringen zou duiden op "collectiviteit, toebehorende aan de lieden van 'Gandahari'".

Geschiedenis

In de middeleeuwen was Gendringen een heerlijkheid onder het Land van den Bergh. Het kerspel was als bezit van de aartsbisschop van Keulen uitgeleend aan de heren van Bergh die in het kasteel in 's-Heerenberg resideerden. Gendringen had in deze tijd ook muntrecht, maar de muntslag verschoof op een gegeven moment naar 's Heerenberg. Sinds 1272 is er sprake van het kasteel Zwanenburg dat in de 14e eeuw met een werd uitgebreid, en rond 1504 een kapel blijkt te bezitten. Het kasteel wordt uiteindelijk in 1901 voor de sloop verkocht. Het dorp werd op 18 mei 1830 door een grote brand getroffen, die bijna het hele dorpscentrum vernietigde waarbij 64 huizen afbrandden. De huidige Nederlands Hervormde kerk in het centrum is de opvolger van de middeleeuwse kerspelkerk die eveneens verloren ging in de brand. De huidige Rooms-Katholieke kerk in het centrum is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd.

Geografie

Gendringen ligt in het zuiden van de Achterhoek aan de Duitse grens, op zo'n 12 kilometer ten zuidoosten van Doetinchem en 20 km ten noordwesten van het Duitse Bocholt. Het dorp telt zo'n 4500 inwoners en is daarmee één van de grotere kernen van de gemeente Oude IJsselstreek. Buurtschappen horend bij Gendringen zijn Engbergen, Wals, Milt, Wieken en Voorst, waarvan de twee laatste de grootste zijn en nog steeds een eigen kermis kennen.

Tussen Gendringen en het aangrenzende Ulft ligt het industrieterrein "De IJsselweide". In de buurt van Gendringen liggen een aantal natuurgebieden, waaronder moerasgebied "Het Kluunpand" en het bos "Engbergen", dat uit twee gedeelten bestaat. In het noordelijke deel bevindt zich een hertenkamp, in het zuidelijke deel de hoogste speeltuin van de regio met een eetgelegenheid en een openluchttheater. In het noordoosten ligt het plaatselijke parkje "Het Kernspark".

Het centrum van Gendringen heeft een levendige winkelstraat (Grotestraat) waar, hoewel de laatste jaren enkele winkels hebben plaatsgemaakt voor appartementen, nog steeds de meeste Gendringse ondernemers gevestigd zijn.

Gendringen is zowel met de auto als met openbaar vervoer goed bereikbaar. Het ligt op 15 minuten rijden van de A18 (Zevenaar-Varsseveld). Ook vertrekt er op doordeweekse dagen één keer per half uur een bus vanaf het treinstation Doetinchem en één keer per uur een bus vanaf het treinstation in Terborg.

De Skyline van Gendringen
De Skyline van Gendringen


bronvermelding: wikipedia